Minder werk en meer plezier met een afvalarme tuin

afvalarme tuin (grote weergave)

Een echte tuinliefhebber zorgt voor zo weinig mogelijk afval in zijn tuin en gebruikt geen pesticiden. Maar al te vaak hebben we een zeer eenzijdig beeld van een tuin: overal rondom het huis een gladgeschoren gazon, met aan de randen een haag, zodat we geen last hebben van de buren. Jammer genoeg groeien gazon en hagen snel. Handenvol werk dus, en een berg tuinafval.
Het kan ook anders...

Minder werk en meer plezier met een afvalarme tuin, zonder dat je er daarom een wildernis of bos van maakt. Er zijn eenvoudige trucs waarmee je het tuinafval sterk kunt beperken.

Maak de juiste keuzes bij de (her)aanleg van je tuin:

Van een ligusterhaag heb je tot 10 keer meer snoeisel dan van beukenhaag. Een ligusterhaag zou twee keer per jaar (juni en september) gesnoeid moeten worden. Bij een beukenhaag kan één snoeibeurt (half juli) volstaan. De keuze van het type haag is dus erg belangrijk bij de aanleg van je tuin.

Wanneer je kan kiezen voor traaggroeiend gras gecombineerd met mulchmaaien heb je geen maaisel en toch een prachtig gazon.

Composteren biedt de mogelijkheid de hoeveelheid huishoudelijk afval aanzienlijk te verminderen en levert tegelijk voor de tuin een goede grondverbeteraar op:

Heel wat organisch afval is gemakkelijk composteerbaar:

  • aardappelschillen
  • groenteresten
  • verwelkte bloemen
  • haagsnoeisel
  • gemaaid gras
  • koffiedik en theezakjes

Of u best kiest voor een compostvat, -bak of -hoop hangt af van uw persoonlijke wensen. Ook de grootte van uw tuin speelt uiteraard een rol. Compostrecipiënten zijn te verkrijgen op het reyclagepark.

En hoe begin je eraan?

Kies voor een halfzonnige plaats in de tuin en niet te ver van de keukendeur. De bodem van het compostvat plaats je het best op een vlakke ondergrond. Om een goede luchtcirculatie te bekomen leg je onderaan een laag grof, droog materiaal zoals kleine takjes, gesnipperd snoeihout, herfstbladeren.... ook bruingoed genoemd. Vervolgens vul je het compostvat dagelijks bij met kleine hoeveelheden keuken- en tuinafval. Om het composterende materiaal luchtig te houden gebruik je een beluchtingsstok. Dit is een soort haak die één of twee keer op verschillende plaatsen in het compostvat wordt gestoken, een kwartslag gedraaid en er vervolgens weer uit wordt getrokken. Het beluchten is noodzakelijk voor de goede werking van je compostvat. Je kan best wekelijks beluchten.

Nu de herfst in het land is, kan je weer een voorraad bruin materiaal aanleggen in een bladersilo van kippendraad bijv. Zo heb je de rest van het jaar steeds droog materiaal om af te wisselen met het tuinafval en je keukenafval!

Of laat gevallen bladeren gewoon liggen tussen uw perken. Ze vormen een prima isolatie voor uw plantjes en composteren vanzelf. U bespaart bovendien een hoop werk. De natuur ruimt zichzelf op!

Op het recyclagepark kan je van 1 november 2014 tot en met 31 januari 2015 gratis terecht met bladafval van laanbomen. Het moet gaan om zuiver bladafval van bomen op openbaar domein en niet om ander fijn tuinafval of snoeihout. Wie tussen zijn bladafval ander afval vermengt, krijgt dit wel aangerekend op zijn vrijstelling groenafval. De parkwachters zullen hierop toezien.

Hoe de aanlevering van het bladafval registreren?

  • verzamel zuiver bladafval in een zak of bak
  • registreer u bij het oprijden van het recyclagepark met uw eID
  • druk op de knop BLADAFVAL (is niet het ganse jaar door zichtbaar)
Datum van het bericht: dinsdag 30 september 2014
alle nieuws »

Praktisch

Afdeling grondgebiedszaken

Dienst milieu

Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder


tel. 011 80 80 87
fax 011 80 80 79
e-mail
Openingstijden