Wie herinnert zich dit nog …

Vluchtelingen uit Wervik (grote weergave)

1917: Vluchtelingen in Heusden-Zolder na de evacuatie van Geluwe en Wervik. Vanaf 31 mei moesten alle inwoners van Wervik hun woning en de stad verlaten. Een maand later kregen ook de inwoners van Geluwe het bevel hun gemeente te verlaten. De geëvacueerde Wervikanen en Geluwnaren vonden tijdelijk onderdak in de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brabant en Limburg. Sommigen bleven maar enkele maanden, anderen meerdere jaren. En zo verbleef een deel van de inwoners van deze gemeenten in Heusden en Zolder.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, na de inval van de Duitsers in oktober 1914, werden Geluwe en Wervik kantonnementen onder Duits militair bestuur en waren er duizenden Duitse soldaten gestationeerd.

Maar in 1917 sloeg het noodlot nog eens extra hard toe. Vanaf mei was er steeds meer bedrijvigheid aan het front. Bijna elke dag had de streek rond Wervik te lijden onder artilleriegranaten en bommen. De bevolking kon er onmogelijk nog blijven. Vanaf 31 mei moesten alle inwoners van Wervik hun woning en de stad verlaten. Een maand later kregen ook de inwoners van Geluwe het bevel hun gemeente te verlaten. De geëvacueerde Wervikanen en Geluwnaren vonden tijdelijk onderdak in de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brabant en Limburg. Sommigen bleven maar enkele maanden, anderen meerdere jaren.

Zo verbleef een deel van de inwoners van deze gemeenten in Heusden en Zolder. Jammer genoeg zijn veel van de gegevens over de geëvacueerde inwoners verloren gegaan. Daarom doen de gemeenten Geluwe en Wervik een beroep op de inwoners van Heusden-Zolder om het verhaal en de geschiedenis van de vele duizenden vluchtelingen van 1917 te reconstrueren.

Help hen met de puzzel en bezorg je verhaal

Illustrator Carll Cneut, afkomstig uit Geluwe, heeft een schilderij gemaakt over de evacuatie. Van dat schilderij zijn puzzelstukken gemaakt. In elke gemeente waar deze vluchtelingen zijn opgevangen, ligt één van die puzzelstukken. In Heusden-Zolder vind je het in de bibliotheek vanaf 16 juni.

Naast het puzzelstuk ligt een notitieboek. Daarin kan je verhalen uit die periode en over de vluchtelingen van Wervik en Geluwe neerpennen. In november worden alle puzzelstukken weer verzameld in Wervik en wordt het schilderij weer compleet. De verhalen die genoteerd zijn, worden verzameld in een boek.

Ken jij een verhaal dat je via je (groot)ouders hebt meegekregen, spring dan ook eens binnen in de bib. 

Organisatie: stad Wervik, dienst Cultuur en Erfgoed, erfgoed@wervik.be of 056 95 24 22.

Datum van het bericht: woensdag 14 juni 2017
alle nieuws »

Praktisch

Afdeling vrije tijd

Bibliotheek

Sint-Willibrordusplein 8
3550 Heusden-Zolder
http://heusden-zolder.bibliotheek.be/


tel. 011 80 80 90
fax 011 43 70 55
e-mail
Openingstijden