Geuroverlast APL: Beterschap?

protestactie geurhinder APL (grote weergave)

Tijdens de gemeenteraad van juni kwam de aanhoudende geurproblematiek van de asfaltplant APL ter sprake. Daar werd gesteld dat er tijdens het bouwverlof aanpassingen zouden gebeuren en werd er gesteld dat de windmolens medeoorzaak waren van deze problematiek. 
Het bouwverlof is nu voorbij en we vragen aan schepen Lode Schops hoe het nu zit?

“Dinsdagmorgen, de eerste dag van de productie, heb ik de wijk een bezoek gebracht. En ik heb moeten vaststellen dat er weer een sterke geur aanwezig was. Ik heb dan contact genomen met APL. Ook zij hadden reeds dezelfde vaststelling gedaan. De productie werd na één uur weer stilgelegd.

Er wordt water gebruikt - als een soort drager - om het product dat de geur neutraliseert bij de rook te krijgen. Voor het verlof was de temperatuur in de schouw veel te hoog (+100°) waardoor het water verdampte en het product zich niet kon binden met de rook/geur. Tijdens het bouwverlof werden twee grote ventilatoren bij geplaatst en werd de injectieplaats hoger in de schouw geplaatst.

Woensdag is er dan een bijkomende afstelling gedaan aan de installatie in de schouw die de geur moet neutraliseren. Ik ben dan in de namiddag ook naar APL gestapt om een stand van zaken te krijgen.

Na deze bijkomende afstellingen (naar het maximale debiet) werd er een lichte verbetering vastgesteld, maar zeker nog onvoldoende om tevreden te zijn.

Er is nu afgesproken om zo snel mogelijk nieuwe sproeiers (met een groter debiet) te plaatsen. Deze zullen begin volgende week geplaatst worden.”

Bent u zeker dat het probleem dan opgelost zal zijn?

Schepen Schops: “Het feit dat deze firma reeds op een 30-tal andere locaties met succes de geur heeft kunnen wegnemen, laat mij hopen dat er ook hier een oplossing uit de bus zal komen. We moeten er nu alleen over waken dat de oplossing niet te lang meer op zich laat wachten.

Nadat deze week de stank terug aanwezig was, had ik reeds aan milieu-inspectie gevraagd om toch bijkomende maatregelen op te leggen. Mocht er geen beterschap op korte termijn zijn, zullen we die maatregelen zelfs proberen af te dwingen.

Maar laten we positief blijven en hopen dat de geur volgende week optrekt in Viversel.”

Datum van het bericht: vrijdag 04 augustus 2017
alle nieuws »

Praktisch

Afdeling grondgebiedszaken

Dienst milieu

Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder


tel. 011 80 80 87
fax 011 80 80 79
e-mail
Openingstijden