Strikte strooiroutes

Strooiwagen (grote weergave)

Tijdens zware winterse omstandigheden tracht de gemeentelijke werkplaats 2 routes (1 in de deelgemeente Heusden en 1 in de deelgemeente Zolder) berijdbaar te maken en te houden. Deze routes zijn gekozen in samenspraak met brandweer, dienst 100, MUG en politie en wel op die manier zodat het grootste deel van de gemeente snel bereikbaar is voor deze diensten. Bekijk het plan of de stratenlijst.

Ook de bewoners moeten hierbij maximaal enkele honderden meters over gladde wegen rijden alvorens ze een gestrooide weg bereiken.

De strooiwerkzaamheden worden beperkt tot deze route omwille van de volgende redenen:

  • Om wegen berijdbaar te houden is het nodig om alle 4 uur te passeren met zout, dit kan enkel door de route beperkt te houden.
  • Om effect te hebben moet er verkeer zijn: het zout wordt verspreid over de rijstrook door de voertuigen, wegen met beperkt of geen verkeer gaan glad blijven doordat het zout niet uit elkaar wordt gereden.
  • In woonwijken wordt vaak gevraagd om niet te strooien zodat de kinderen in de sneeuw kunnen spelen.
  • Zout is schadelijk voor het milieu en daarom trachten we het strooien zoveel mogelijk te beperken.
  • Tijdens de schooldagen wordt de schoolomgeving ook gestrooid en dit uiteraard voor de veiligheid van de kinderen.

Bijkomend wordt in de omgeving van een aantal openbare gebouwen ook sneeuw geruimd en zout gestrooid: gemeentehuis, OCMW, sporthallen, kerken,…


Gewestwegen
De gewestwegen worden gestrooid door de afdeling wegen en verkeer Limburg.

Voor Heusden-Zolder zijn deze gewestwegen:

  • de autosnelwegen;
  • de N719 Koolmijnlaan/Brugstraat/G.Gezellelaan;
  • de N72 Vogelsancklaan/Meylandtlaan/Gr. De Theuxlaan/Beringersteenweg;
  • de N729 O.-L.-Vrouwstraat/Terlaemenlaan/Sint-Jobstraat.

De afdeling wegen en verkeer wijst erop dat elk district afzonderlijk verantwoordelijk is voor het al of niet strooien op zijn wegen. Voor Heusden-Zolder strooit het district Hasselt. Voor onze buurgemeente Houthalen-Helchteren is dit bijvoorbeeld district Genk. Daardoor kan het gebeuren dat iemand die in onze gemeente vertrekt en bijvoorbeeld naar Genk rijdt, in onze gemeente op een gestrooide weg vertrekt en dan ineens ter hoogte van Houthalen-Helchteren op niet-gestrooide wegen terechtkomt. Hetzelfde kan ook omgekeerd gebeuren. Dit geldt natuurlijk ook voor wie andere richtingen uitrijdt. Dat de overgang van een gestrooide weg naar een niet-gestrooide weg voor gevaarlijke situaties kan zorgen, hoeven we niemand te vertellen. Wij willen iedereen er dan ook op wijzen om bij winterweer extra voorzichtig te zijn als je de baan op moet!

 

Datum van het bericht: woensdag 09 januari 2013
alle nieuws »

Praktisch

Afdeling burgerzaken

Dienst externe communicatie & onthaal

Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder

Facebook Gemeente Heusden-Zolder
Twitter @vanhtotz


tel. 011 80 80 84
fax 011 80 80 79
e-mail
Openingstijden