Paspoort (internationale reispas)

Verre reizen (grote weergave)

Als je met vakantie gaat, kan het zijn dat je voor het land waar je naartoe gaat een paspoort nodig hebt.

Een paspoort voor volwassenen is steeds 7 jaar geldig. Voor minderjarigen 5 jaar.  Oude paspoorten kunnen niet meer verlengd worden.

Sinds februari 2014 zijn we gestart met het afleveren van biometrische paspoorten, zoals Europa voorschrijft.

Biometrische paspoorten bevatten persoonlijke data zoals vingerafdrukken en zijn gemaakt om fraude tegen te gaan. Dit moet zorgen voor meer veiligheid. Identiteitsfraude komt immers in heel wat landen voor en neemt ook toe.

Om een biometrisch paspoort aan te maken, zijn er speciale toestellen geplaatst aan de loketten van de dienst bevolking. Deze scannen je foto, die nu moet voldoen aan strenge internationale normen, en nemen je vingerafdrukken. Je handtekening schrijf je op een elektronische pad. Alles wordt voortaan digitaal verwerkt, ook de handtekening.

Iedereen heeft een eigen paspoort nodig, zelfs pasgeboren kinderen. Kinderen vanaf 6 jaar moeten hun handtekening plaatsen. Vanaf 12 jaar worden bovendien de vingerafdrukken genomen.

Je moet je paspoort steeds persoonlijk aanvragen bij de dienst bevolking.  Kinderen moeten meekomen omdat de baliebediende zich ervan moet vergewissen dat het kind op de foto hetzelfde is dan hetgene voor wie een paspoort wordt gemaakt.  Minderjarigen moeten steeds vergezeld zijn van één van de personen die het ouderlijk gezag over hen uitoefenen.

Meebrengen

  • 1 recente kleurenpasfoto met witte achtergrond.
  • je oud paspoort indien je er een had of een attest van verlies of diefstal afgeleverd door de politie.

Een gewone procedure duurt gemiddeld 2 weken, een spoedprocedure 2 werkdagen. 

Een goede raad: vraag je paspoort tijdig aan!

Kostprijs

Normale procedure:

  • jonger dan 18 jaar: 41 euro
  • ouder dan 18 jaar: 71 euro

Spoedprocedure:

  • jonger dan 18 jaar: 220 euro
  • ouder dan 18 jaar: 250 euro

Je moet je paspoort betalen bij de aanvraag.

Voor bepaalde landen is ook een visum vereist.  Dit kan je in België aanvragen bij het consulaat van het land van bestemming of voor sommige landen ook aan de grens.

Je kan best je reisagent om informatie vragen bij het bespreken van je reis.

Op de website van de federale overheidsdienst van buitenlandse zaken kan je nagaan welke reisdocumenten je nodig hebt voor het land waar je naartoe gaat en kan je ook meer informatie vinden: www.diplomatie.belgium.be/nl.

Praktisch

Afdeling burgerzaken

Dienst bevolking

Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder


tel. 011 80 80 84
fax 011 80 80 79
e-mail
Openingstijden

Meer info