Glasbollen

Glascontainer (grote weergave)

Welk glasafval hoort in de glasbol thuis?

De kleur aan de buitenzijde geeft aan hoe je het glas dient te scheiden: transparant glas hoort in de witte bol; het gekleurd glas hoort in de groene bol. 

  • Uitgespoelde glazen flessen en bokalen.
  • Verwijder wel steeds deksels, stoppen en kurken. Etiketten verwijderen is niet nodig.

 

Wat mag niet in de glasbol?

  • vlakglas zoals ruiten, spiegels,...
  • hittebestendig glas zoals ovenschotels, koopplaten, ...
  • lampen  (tl-lampen, gloeilampen, halogeenlampen, ...)
  • stenen kruiken, porselein, keramiek, aardewerk, ...
  • opaalglas en kristal

Deze materialen zorgen voor problemen bij de recyclage. Deze materialen smelten niet of onvoldoende, waardoor er stukjes overblijven. Zo worden gerecycleerde flessen quasi volledig onbruikbaar. Soms kan hergebruik van het glas zelfs gevaarlijk zijn, bv. bij champagneflessen onder hoge druk.

In de recyclagecentra houdt men een extra oogje in het zeil om verkeerd materiaal te weren uit de glascontainer. Maar het is onmogelijk om alle stukjes eruit te halen… Daarom rekenen we op uw medewerking!

Waarom sorteren en kleurenscheiding?

Om transparant glas te recycleren, kunnen uitsluitend transparante scherven gebruikt worden.  Daarom is het noodzakelijk om het glas op kleur te scheiden.  Iedere kleur glas is geschikt voor recyclage, maar van gekleurde glasschreven kan enkel opnieuw gekleurd glas gemaakt worden.
Zonde dus indien je de verkeerde glassoort in de verkeerde container werpt.
De scheiding van gekleurd glas gebeurt in de fabriek.

Voor de productie van nieuw glas is zand, soda en kalksteen nodig.  Maar als men gebruik kan maken van oude glasscherven kan het gebruik van deze natuurlijke grondstoffen beperkt worden. Oud glas is 100 % recycleerbaar dus een kostbare grondstof!  Het kan een oneindig aantal maal gesmolten worden zonder kwaliteitsverlies. Hiermee besparen we dus niet alleen grondstoffen maar ook het milieu.

Aan de glasbollen loopt het soms fout! Erger je je ook aan zo’n troep?

Neem je kartonnen dozen en plastieken zakken mee terug naar huis.  Het achterlaten van afval naast de glasbollen is sluikstorten. Wanneer een glascontainer vol is, gelieve je glas terug mee naar huis te nemen en Limburg.net te verwittigen 0800/90 720 (gratis telefoonnummer) . Zij zullen er voor zorgen dat de glasbollen zo snel mogelijk wordt geledigd door de ophaalfirma.

Rond de glascbollen treffen we vaak allerlei afval aan. Regelmatig moeten de terreinen rond de glascontainers in onze gemeente grondig gereinigd worden. Hiervoor moet personeel en materieel ingezet worden. Dit kost de gemeente - en uiteindelijk ook u - veel geld. Geld dat beter kan besteed worden.

Respecteer de rust voor de omwonenden …

Het is verboden glas in de glascontainers te werpen tussen 22.00 uur en 08.00 uur.

 

Praktisch

Afdeling grondgebiedszaken

Dienst milieu

Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder


tel. 011 80 80 87
fax 011 80 80 79
e-mail
Openingstijden

Meer info