Fietskaart met veilige schoolroutes

Fietsertjes aan de schoolpoort (grote weergave)

Uit een enquête die afgenomen werd in alle lagere scholen van Heusden-Zolder leerden we dat er aan iedere school wat knelpunten zijn in verband met de verkeersveiligheid.  

Het college van burgemeester en schepenen besliste daarom om een fietskaart te laten opstellen met daarop de veilige aanrijroute voor de fietser. Omdat de situatie van school tot school erg verschilt, werd er beslist om voor iedere school een aparte kaart te ontwerpen. Bijgevolg staken een aantal medewerkers van de verschillende diensten en de politie de handen in elkaar en zo ontstond de werkgroep "fietskaart".

De opmerkingen van ouders en leerlingen werden onderzocht, besproken en herbekeken. Sommige opmerkingen verschenen meteen in de planning van de afdeling grondgebiedzaken. Voor andere opmerkingen was er al een antwoord uitgewerkt in de nabije toekomst en werd de gepaste informatie doorgegeven aan de scholen..

Tenslotte werd er voor iedere school een eerste ontwerpkaart gemaakt met een voorstel van veilige fietsroutes.

Deze ontwerpkaart werd dan nog eens voorgelegd aan de directies van de scholen. We kozen voor een handig A3- formaat dat gemakkelijk door de leerling kan gehanteerd worden. 

Op 4 mei 2010 was het dan zo ver. Basisschool "Het Molenholleke" mocht als eerste school de fietskaart in ontvangst nemen uit handen van de burgemeester. Vervolgens werden de andere scholen voorzien van de fietskaart. 

Deze kaart is niet alleen een handig instrument om in de klas rond te werken, maar geeft een aantal veilige fietsroutes aan voor de leerlingen en hun ouders. Directies en leerkrachten reageerden dan ook zeer enthousiast.

De individuele kaarten zijn op te vragen bij de afdeling welzijn. Er zijn van elke school nog enkele exemplaren beschikbaar.

Downloads

Praktisch

Afdeling welzijn en lokale economie

Afdeling welzijn en lokale economie
Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder


tel. 011 80 80 86
fax 011 80 80 79
e-mail
Openingstijden

Meer info