Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. In 2020 waren er in België meer dan 200.000 personen met dementie. Als gevolg van de vergrijzing zal tegen 2070 het aantal personen met de ziekte verdubbeld zijn. Meer en meer mensen komen er rechtstreeks en onrechtstreeks mee in contact.
Om het taboe rond deze aandoening te doorbreken start lokaal bestuur Heusden-Zolder i.s.m. verschillende lokale zorginstellingen zoals Sint-Franciscusziekenhuis, woonzorgcentrum De Bloemelingen, woon- en zorghuis Bocasa en woonzorgcampus Berckenbosch op 15 oktober om 19.30 uur het eerste Praatcafé Dementie in LDC De Zandloper.
Dit samenwerkingsinitiatief steunt op de expertise, ervaring en eigenheid van elke organisatie met betrekking tot dementie. De verschillende zorginstellingen zijn telkens aanwezig, vaak met een referentiepersoon dementie. Bij hen kunnen de deelnemers terecht met al hun vragen en zorgen.
Katia Ryckebosch van Team Welzijn: “We willen een forum creëren voor mensen met dementie, hun familieleden of mantelzorgers. In een ontspannen kader maken ze kennis met elkaar en wisselen ze ervaring uit, in de hoop om zo het dagelijks leven met de ziekte beter te begrijpen en er mee om te gaan.”
Naast het informele gedeelte krijgt het praatcafé ook gastsprekers op bezoek. Voor de eerste editie zijn dat Dr. Matisse Vanheeswijck en Dr. Frederik De Wit. Zij geven de bezoekers meer uitleg over de verschillende fases van vergeetachtigheid tot dementie. Uiteraard is er na afloop ruim de tijd voor discussie en vragen.
Het initiatief krijgt in 2025 alvast een vervolg. Katia Ryckebosch: “De data voor 2025 liggen vast en telkens krijgen we een nieuwe gastspreker over de vloer. We wisselen elke editie van locatie om iedereen de kans te geven erbij te zijn. Zo zitten we op 18 februari om 14 uur in woonzorgcentrum De Bloemelingen, 20 mei om 19.30 uur in woon-en zorgcentrum Bocasa en 21 oktober om 14uur in woonzorgcampus Berckenbosch.”